Här är bästa ledlampan – med det behagligaste ljuset

Här är bästa ledlampan – med det behagligaste ljuset

Lika som bär till utseendet, men ljuset är inte alltid helt likt en glödlampa, visar Testfaktas test. Foto: Anna Sigge.
Ledlampor med filament ska vara rundstrålande säger tillverkarna. Men riktigt samma ljusspridning som glödlampan har de inte enligt testledare Håkan Skoogh. Foto: Anna Sigge.
Laboratorietest

De ser ut som klassiska glödlampor men vad får du för ljus därhemma? Testfakta har jämfört nio ledlampor i retrostil för att se vilken som är mest lik en glödlampa.

Laboratorietest
Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publicerad: 19 Nov, 2018
Läs senare

Länge var ledlampan ett illa omtyckt substitut för den gamla glödlampan. Energisnåla –javisst, men med ett flimrande och ogästvänligt ljus. Men teknikutvecklingen går framåt. Den så kallade filamentlampan, där led-dioderna är monterade på ett glödtrådsliknande sätt ser nu ut precis som en glödlampa.

Men hur är det med ljuset? Testfakta lät forskningsinstitutet Rise jämföra de viktigaste ljusegenskaperna hos nio filamentlampor. En panel på 14 personer fick dessutom blindtesta lamporna mot en klassisk glödlampa.

[PDF]

En viktig egenskap som Rise undersökt är hur ljuset från ledlamporna sprids i rummet.

– De här lamporna säljs som rundstrålande vilket betyder att de ska avge likvärdigt ljus i alla riktningar. Men diodernas placering gör att de lyser mest åt sidorna och knappt något rakt upp. Om de också hade haft en diod intill sockeln så skulle de lyckats sprida ljuset på samma sätt som en glödlampa, säger testledaren Håkan Skoogh.

En annan utmaning för de här lamporna är färgåtergivningen. Led-diodernas ljus är egentligen blått men genom att täcka dioderna med lager av fluorescerande material så får lamporna ett mer glödlampslikt sken. När Rise mäter lampornas färgåtergivning ligger de flesta knappt över EU:s gränsvärde. Allra bäst färgåtergivning har lampan från Ikea – men i förhållande till hur mycket ljus den ger kräver den mycket energi.

– Ett tjockt lager fluorescerande material ger ett gult och varmt sken, men det gör också lampan mindre energieffektiv, säger Håkan Skoogh.

Flimmer har varit ett stort problem bland ledlampor, särskilt när de dimras.  Men i vårt test är det bara tre lampor som har problem med detta. Sämst är Ledsavers från Kjell & Company som flimrar både i vanligt och dimrat läge. Det ska jämföras mot Ikeas lampa som inte flimrar alls.

Ikea blir också klar testvinnare med ljusegenskaper som är nästan identiska med en glödlampa.

Men tekniska mätningar är en sak – frågan är hur lamporna uppfattas i verkligheten? För att undersöka detta lät vi en panel på sju kvinnor och sju män gissa ljuskällan (Led eller glödlampa?) i ett blindtest. Ikea var den lampa som lurade flest: hela 64 procent trodde att ljuset kom från en glödlampa. Det kan jämföras med Icas egen lampa som bara lyckades lura en av paneldeltagarna. 

– Ikeas lampa har ett lägre ljusflöde, vilket gör det enklare. Men det är inte den enda förklaringen. Det handlar mycket om val av teknik och dessutom har Ikea lyckats få till en flimmerfri lampa, säger Håkan Skoogh.

Utöver Ikea var det ingen annan lampa som lyckades lura mer än 50 procent av panelen och de flesta ligger på mellan 20 och 30 procent.

– Rent generellt får man dra slutsatsen att folk fortfarande kan se skillnad på Led och en traditionell glödlampa. Och det är något som förvånar mig med tanke på hur mycket Ledbelysning har utvecklats, säger Håkan Skoogh.

Fakta om testet

Testfakta har testat nio ledlampor med filament och jämfört dem med en klassisk glödlampa. Testet är utfört av forskningsinstitutet RISE.

Urval
Lamporna i testet är storlek E27, dimringsbara och har ett ljusflöde på cirka 800 lumen vilket ungefär motsvarar en 60-wattsglödlampa. Ikea har ingen filamentlampa med ett så högt lumental och därför valdes den modell som låg närmast (600 lumen). Alla lamporna är inköpta i Stockholmsområdet under september månad.

Ljusfördelning
Laboratoriet mätte ljusstyrkan i olika riktningar för att se hur ljuset fördelar sig.

Färgåtergivning
Med hjälp av en spektrometer mättes hur lampornas ljusinnehåll klarar att återge olika standardiserade färger. Innehåller lampan inte en specifik färg kan denna inte återges.

Flimmer
Laboratoriet mätte hur ljuset varierar. Det handlar om så snabba skiftningar att det inte går att se, men som kan vara mycket tröttande för hjärnan. Mätningen gjordes både vid fullt ljus och med ljuset dimrat till 25%. Dimringen gjordes på två sorters dimrar: en framkantsdimmer och en bakkantsdimmer.

Energieffektivitet
Mätningen anger hur mycket ljus man får per watt vid användningen av en lampa – det vill säga hur energisnål lampan är.

Paneltest: Led eller glödlampa?
Laboratoriet genomförde också ett blindtest där en panel på 14 personer (hälften kvinnor, hälften män) fick titta på ljus från de testade ledlamporna blandat med traditionella glödlampor utan att kunna se vilken som är vilken.  För varje ljuskälla fick paneldeltagarna gissa om ljuset kom från en led eller en glödlampa. Resultaten betygsattes inte.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.