Bli inte blåst på alkoholmätaren

Bli inte blåst på alkoholmätaren

Hälften av de testade mätarna är opålitliga - Foto Anna Sigge
Analyserna har utförs på MHF Test Lab - Foto Anna Sigge
Mätning av både alkoholkoncentration och nyktra blås – Foto Anna Sigge
Kontroll av eventuell kontaminering genom nyktra blås – Foto Anna Sigge
Laboratorietest

Hälften av de testade alkoholmätarna uppvisar felaktiga resultat. De är opålitliga och ger inte korrekt promillehalt. Testresultatet fick Elgiganten att omedelbart avsluta försäljningen av Sencor Alkomätare. 

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 20 Jun, 2022
Läs senare

Sommarens alla högtider bjuder in till en del alkohol. Även om det bara blir någon öl på midsommarafton kan det vara svårt att bedöma om du är körduglig dagen efter.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) har ett testlaboratorium som är ett av tre i världen ackrediterade för tester av alkoholmätare. På uppdrag av Testfakta har MHF:s testlaboratorium analyserat tio mätare inköpta under maj 2022.

-Tyvärr finns det fortfarande ett antal mätare som säljs på svenska marknaden som är totalt värdelösa för att mäta promillehalt säger Tomas Jonsson som är vd på MHF Test Lab.

[PDF]

En av dessa undermåliga alkoholmätare är Sencor som säljs på Elgiganten.se vilket förvånar Tomas Jonsson med tanke på att Elgiganten annars är en stor och seriös aktör. Ett allvarligt problem med Sencor är att mätaren redan från fabriken är felkalibrerad och att det inte finns någon möjlighet eller information kring kalibrering i ett senare skede.

Testfakta kontaktade Elgiganten:

-Den produkten säljs via vår Marketplace, av aktören D-Dep. Vi ska ta kontakt med aktören för att få deras synvinkel då vi inte känner till denna information, svarar Sayna Oveisikian kommunikationsansvarig på Elgiganten.

Det hinner gå 37 minuter, sedan kommer nästa mailsvar från Elgiganten:
- Uppdaterar mitt svar till dig angående produkten, vi har nu stoppat försäljningen på den.

Oavsett fabrik och resultat i vårt test så är det viktigt att alkoholmätaren kalibreras regelbundet.
- Vi rekommenderar att man lämnar in alkoholmätaren för kalibrering en gång om året. Annars är risken stor för felaktiga mätvärden, säger Tomas Jonsson på MHF Test Lab.

I testet finns också en testvinnare (Dräger 4000) som visar på nästintill exakta värden. När maskinen blåser ut en simulerad andningsluft på 0,2 promille hamnar testvinnaren på 0,21 promille. Även efterföljande tre produkter; Alcosense Pro, Alcotrx FCA 35 och Dignita AM-7000 är i praktiken likvärdiga för ändamålet. Som jämförelse kan vi ta Alkoholtester HB-603 som hamnar på en av bottenplaceringarna. Den uppmätte 0.0 promille vid simulerade blåsningar på 0.2 promille. Denna och de andra i botten av resultatraden har alla så osäkra mätvärden att det finns en uppenbar risk för rattfylla.

Ett konkret råd från Tomas Jonsson är att man innan inköp kollar att alkoholmätaren uppfyller den internationella standarden för den här typen av produkter, SS-EN 16280. (Eller standarden för professionellt bruk SS-EN 15964.) Dessutom ska det tydligt framgå hur mätaren kalibreras. Oftast skickas den iväg för kalibrering. 

Tänk på detta när du köper och använder en alkoholmätare

* Köp en alkoholmätare som är märkt med branschstandarden SS-EN 16280. Då är chansen större att du får en bra mätare. 
* Se till att du köper en mätare där det ingår en första kalibrering så att du vet att den är rätt inställd när du börjar använda den. Mätaren bör också själv indikera när det är dags att kalibrera om den. 
* Använd aldrig mätaren som partypryl. Utsätter du den för starka alkoholblås kan den få överslag och börja mäta fel. Man ska vänta minst femton minuter från det att man druckit alkohol till dess att man blåser i den.  
* Tänk på att det kan ta upp till en timme innan öl och vin går ut i blodet. Mäter du efter bara 20 minuter kanske mätaren visar på noll fast du egentligen ligger över gränsen.

Fakta om testet

Bakgrund

Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF:s Test Lab har på Testfaktas uppdrag testat 10 alkoholmätare inköpta i butiker och webbutiker. Testet är utfört mot delar av de båda branschstandarderna SS-EN 16280:2012 (alkomätare för privat bruk) och SS-EN 15964:2011 (alkomätare för polis och företag). Ett representativt urval av produkter har inhandlats under maj 2022.

Följande fabrikat ingår i urvalet:

* Dräger 4000
* Alcosense Pro
* Alcotrx FCA 35
* Dignita AM-7000
* Scandtest AM 800
* Sencor Alkomätare
* Overmax AD-02
* Digital Breath Alcohol tester
* Alkoholtester HB-603/digital
* Digital Alcohol Tester InnovaGoods

Testparametrar
Alkoholmätarna testades och bedömdes enligt nedan:

Mätprecision och repeterbarhet
10 nyktra blås varvades med 10 blås där alkoholkoncentrationen i luften motsvarade 0,2 promille (0,1 mg/liter luft). Laboratoriet kontrollerade hur mycket mätvärdena varierar mellan olika prov.

Djup lungluft
Mängden luft som blåsts in i mätaren när provet tas mäts. För ett tillförlitligt resultat bör provet inte tas förrän efter minst 1,2 liter luft.

Rätt kalibrering
Laboratoriet kontrollerar så att tillverkaren ställt in mätaren rätt.

Kontaminering
Laboratoriet kontrollerar om nyktra blås smittas av tidigare onyktra blås. Det vill säga att alkohol från tidigare mätningar ligger kvar och ger utslag fast de inte ska det.

Hanterbarhet
En bedömning gjordes av hur användarvänlig produkten är. Mätaren ska helst ge tydliga instruktioner om när man ska ta provet och tydligt ange analystid och provresultat.

Brister i produkten
Till exempel om viktig information om kalibrering saknas. Eller om mätaren saknar munstycke eller andra delar som behövs för trovärdiga resultat.


Betygsättning
Laboratoriet har betygsatt testresultaten på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. Resultaten har omvandlats till Testfaktas 10-gradiga betygsskala.

Resultaten för de olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg med följande vikt:

Mätprecision 40 %
Mätegenskaper 40%
Hanterbarhet 20%

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.