Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Handskarna i testet - Foto: Rickard Kilström
En Martindale nötningsapparat används för att testa slitagetålighet Foto: RISE
Ett fint sandpapper nöter på fyra prover från varje handske Foto: RISE
Provbitar från handskens finger tas fram Foto: RISE
Sömmarna utsätts för belastning till dess sömmen eller materialet brister Foto: RISE
Handskarna blötläggs för att testa vattentäthet Foto: RISE
Laboratorietest

Bästa skidhandsken är varm, tålig och vattentät. Men är du bara ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst. 

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 6 Feb, 2023
Läs senare

Sportlovstider väntar och vinterutrustningen ska letas fram. Den som tänker ge sig ut i slalombackarna de närmaste veckorna vet att få saker är så irriterande som att börja frysa om händerna efter bara ett par timmar i backen.

Det är viktigt att handskarna har en bra passform och att de ger ett stadigt grepp, särskilt om man ska hålla i ett par stavar. Tänk också på att handsken ska räcka tillräckligt långt upp på handleden så att det inte blir en glipa. Prova därför handskarna tillsammans med din jacka.

Men hur bra handsken håller värmen, om den står emot vatten och hur sömmar och material påverkas över tiden är svårt att prova sig fram till. Testfakta har därför låtit RISE laboratorium i Mölndal testa sex kända fabrikat av vintersporthandskar på den svenska marknaden. Samtliga kostar under tusenlappen.

[PDF]

Testet är indelat i tre moment som mäter hållbarhet, värmeisolation och vattentäthet. Värmeisoleringen är det testmoment som väger aningens tyngre än de andra.

Prisbilden speglar till viss mån även det övergripande testresultatet.

Den billigaste handsken Kombi Original var till exempel den enda handsken i testet där det blev hål efter 500 varv i den maskin som simulerar nötning. Det kan jämföras med den totala testvinnaren Helly Hansen och Revolution Race som klarade 2000 varv i samma maskin, utan hål i materialet.

I testmomentet för vattentäthet sänktes handskarna ned i ett kärl där alla fingrar och halva handryggen blev blötlagd. Testet visade att både Black Diamond och Revolution Race läckte in rejält och blev helt genomblöta efter 30 minuter. På andra sidan av samma skala hittar vi Helly Hansen och Hestra GoreTex, som båda hade en överlägsen vattentäthet.

För att efterlikna den mänskliga känslan av handskarnas värmeisolerande förmåga använde laboratoriet ett uppvärmt metallfinger som placerades i en av handskens fingrar. Metallfingret läste av temperaturen i handsken var tionde sekund för att bestämma den tid det tog för temperaturen att sjunka från 35 grader till 25 grader. Momentet upprepades tre gånger för att undanröja felaktigheter.

Lite oväntat visade den billigaste handsken Kombi Original bäst värmeisolerande förmåga i testet. Det tog 42 minuter innan metallfingrets sensor visade på 25 grader. Betydligt snabbare gick det för Revolution Race och Decathlon Wedze, där temperatursänkningen tog 34 minuter.

Laboratoriet utförde även ett referenstest på ett par enkla arbetshandskar i skinn som visade att det tog 28 minuter innan testfingrets temperatur sänkts till 25 grader.

Sammantaget visar alltså testet att en riktigt bra skidhandske kostar därefter, men är du framför allt ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst.

Fakta om testet

Testfaktas nyhetsbyrå har på uppdrag av nordisk media låtit laboratorietesta ett urval av skidhandskar för vuxna. Testerna har utförts av RISE (Research Institutes of Sweden) och omfattade parametrarna värmeisolation, nötningshärdighet, sömstyrka, vattentäthet och vattenabsorption har genomförts.

Följande skidhandskar har testats:

1. Helly Hansen - Swift HT ski gloves
2. Kombi – Original
3. Black Diamond - Spark
4. Revolution Race – Tour glove
5. Decathlon - Wedze skidhandske varm
6. Hestra- Gore-Tex Perform

Test av nötningsbeständighet (slitagetålighet)
Nötningsbeständigheten tetas enligt SS-EN 388:2004 i en så kallad Martindale nötningsapparat med ett nötningstryck på 9 kPa och fint sandpapper som nötningsmedium. Testet utförs på fyra provbitar från handflatan på varje handske.

Efter 100 varv görs en första visuell bedömning och efter 100, 500, 2000 och 5000 varv kontrolleras eventuella hål i provbitarna. Bedömningen utförs i ett så kallat ljusskåp med artificiellt dagsljus.

Test av sömmarnas styrka
Yttersömmarnas styrka på handskfingrarnas insida (sidan närmast handflatan) samt över sömmen på fingrets utsida testas enligt EN 13594:2002. Sömmarna utsätts för en ökad belastning till dess att sömmen går av eller materialet brister. Sömstyrkan mäts i Newton (N).

Vattentäthet och vattenabsorption
Handskarna placeras lutande i ett lakningskärl fyllt till 5 cm med vatten (cirka 20°C) och belastas med en vikt på 100 gram på insidan och 500 gram på ovansidan för att blötlägga alla fingrar och handryggen.

Handskarnas pek- och långfinger prepareras med 4 gram konditionerat hushållspapper. Pappret vägs efter 30 minuters och 2 timmars exponering, såvida inte pappret redan är genomblött och har absorberat en maximal mätbar mängd vatten efter 30 min.
Handskarna vägs före och efter 2 timmars exponering (med fem minuters avrinningstid) för att mäta mängden vatten som absorberats.

Värmeisolation
Ett metallfinger uppvärmt till 40 grader förs in i handskens långfinger för att mäta avsvalningstiden från 35 till 25°C vid en yttertemperatur på 20°C. Handskens öppning täpps med en isolerande skumpropp för att förhindra värmeläckage.

Sammanfattning
I sammanräkningen av totalbetyget har resultaten från de olika delmomenten viktats samman till ett totalbetyg enligt följande:

Slitagetålighet (nötning) 15%
Rivstyrka/ dragstyrka sömmar och tyg 15%
Vattentäthet/ vattenabsorption 30%
Värmeisolation 40%

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.