Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

För att få en relativ uppfattning om Vintervikens kvalitet och prestanda har den testats och utvärderats tillsammans med två jämförbara produkter på marknaden. Foto: Rickard Kihlström
Bitar av Star Tradings grenar föll av i testet. Foto: Eurofins
Dekoren kring stammen på Star Tradings gran lossnade. Foto: Eurofins
Exempel på bättre kamouflerat kablage. Foto: Eurofins
Barrens infästning testades genom gnuggning fram och tillbaka längs grenen. Foto: Eurofins
Utvärdering av elektriska kopplingar. Foto: Eurofins
Exempel på mer synligt kablage. Foto: Eurofins
Laboratorietest

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest
Testfakta Research Publicerad: 1 Nov, 2023
Läs senare

Testfaktas uppdragsverksamhet (Testfakta Research) har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av konstgjorda julgranar. Syftet med testet är att utvärdera kvalitet och prestanda för Clas Ohlsons julgran.
För att få en relativ uppfattning om Vintervikens kvalitet och prestanda har den testats och utvärderats tillsammans med två jämförbara produkter på marknaden.

 • Star Trading, Brekstad Christmas (3 899 kr)

 • Jula, EKVIP Christmas Tree 210 (2 199 kr)

Kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning är högt ställda. För att uppfylla kriterierna för kvalitetsmärkningen krävs att julgranen presterar genomgående bra och inte underpresterar i något enskilt testmoment. Kvalitetsstämpeln Verified Quality & Performance garanterar därigenom att produkten håller en genomgående hög kvalitet.

[PDF]

Laboratorietesterna har utförts av Eurofins ATS i franska Aix en Provence. Testerna baseras på officiella standards och laboratoriets interna metoder. Julgranarna har dokumenterats, testats och utvärderats med avseende på följande delar:

 1. Mätning av vikt, höjd och diameter

 2. Dokumentation av konstruktion, detaljer och tekniska egenskaper

 3. Test och utvärdering av stabilitet och säkerhet

 4. Mätning av belysningen energiförbrukning

 5. Test och utvärdering av kvalitet och hållbarhet

 6. Test och utvärdering av användarvänligheten

 7. Bedömning av utseende (realistiskt utförande)

1. Mätning av vikt, höjd och diameter: Granens totala vikt inklusive foten, höjd inklusive foten samt granens diameter i basen.

2. Dokumentation av konstruktion, detaljer och tekniska egenskaper: Antal sektioner, antal grenar, antal LED-lampor samt tekniska funktioner på granens belysning (justerbara ljusegenskaper och on-off knapp).

3. Test och utvärdering av stabilitet och säkerhet: Granens stabilitet vid 10° lutning (enligt standard EN 71-1), vassa eller skarpa detaljer på granens grenar (enligt standard NF S 54-200) samt test av materialets brandsäkerhet (enligt standard EN 71-2).

4. Mätning av belysningens energiförbrukning: Energiförbrukningen har mätts upp under tre timmar och anges som antal watt per timme. Samtliga provobjekt har väldigt låg förbrukning och driftskostnaden är närmast försumbar.

5. Test och utvärdering av kvalitet och hållbarhet: Hållbarheten i barrens infästning har testats genom att fem personer gnuggat barren på en 20 cm lång gren, fram och tillbaka tre gånger. Hållbarhet i konstruktionen har testats genom att granen monterats upp, monterats ner och placerats i förpackningen fem gånger av fem olika försökspersoner.

6. Test och utvärdering av användarvänligheten: Användarvänligheten har testats med avseende på monteringsanvisningen, hur enkel granen är att montera i verkligheten, tiden det tar att montera granen, hur enkel den är att montera ner och om den går att få ner i den ursprungliga förpackningen. Samtliga moment har testats och utvärderats av en panel på fem försökspersoner som genomfört varje moment tre gånger.

7. Bedömning av naturtrogenhet (liknar en naturlig gran): Granens utseende och realistiska utförande (mest lik en naturlig gran) har bedömts av fem försökspersoner. Bedömningen omfattar färg på grenar (barr), stammens utformning, tätheten och fördelningen mellan grenarna, grenarnas placering och synliga kablar till LED-belysningen.

Försökspersonerna som medverkat i samtliga bedömningsmoment är specialister från laboratoriet med lång erfarenhet och kunskap om den här typen av produkter.

 

Tolkning och betygsättning av testresultatet
Laboratoriets testresultat har betygsatts på en skala från 1 till 10 där 10 är bäst. Betyg under 6,0 ges endast för resultat som kan anses dåliga eller avsevärt sämre än vad man kan förvänta sig av den här typen av produkt. Delbetygen för de olika testmomenten har viktats samman till ett totalbetyg med följande vikt:

 • Naturtrogen 50%

 • Belysning 20%

 • Hållbarhet och säkerhet 20%

 • Användarvänlighet 10%

Kraven för Testfakta Verified Quality & Performance är produkten presterar genomgående bra och inte underpresterar i något enskilt testmoment.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest visar att det är svårt att få fram en maskin som är bra på allt.
– Att finjustera munstycket är det magiska tricket för varje tillverkare, säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.

Laboratorietest

Vegofärsen blir en järnfälla

Allt fler väljer vegofärs framför köttfärs. Men för någon som har ett behov av samma tillskott av järn och zink som för kött kan det vara ett förrädiskt val. Testfaktas test av 14 vegofärser visar att kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn och zink hämmas av den så kallade fytinsyran som bland annat förekommer i baljväxter.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.