Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

Pommes frites passar bra för tillberedning i en airfryer. Foto: iStockphoto
Urvalet av airfryers i testet. Foto: Rikard Kilström
Mätning av ljudnivå under ett standardprogram. Foto: Eurofins
Mätning av energiförbrukning. Foto: Eurofins
Mätning av temperaturen på olika ytor som användaren kommer i kontakt med. Foto: Eurofins
Laboratorietest

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 16 Okt, 2023
Läs senare

Så kallade airfryers har på bara några år blivit ett vanligt inslag i många svenska kök. Sociala medier svämmar över med både anpassade recept och fantasifulla berättelser om hur folk använder sina varmluftsfritöser.

Rent tekniskt fungerar en airfryer i praktiken som en varmluftsugn, med ett värmeelement i ugnstaket och en fläkt som skickar runt värmen i det lilla stängda utrymmet. Därför är det också viktigt att den varma luften kommer åt maten som ska tillagas. Annars riskerar man att maträtten blir ojämnt tillagad med bränd utsida och rå insida.

Fördelen med en airfryer är att den både är snabbare och använder mycket mindre energi jämfört med en traditionell varmluftsugn.

Testfakta har på uppdrag av nordisk media låtit laboratorietesta åtta populära airfryers på den svenska marknaden. Över tiden har volymen på airfryers blivit större och vi har valt att testa apparater i storleken XL, med en kapacitet på upp till sex portioner.

Testerna är utförda vid det oberoende franska laboratoriet Eurofins ATS i Aix en Provence. Testet omfattar hur väl maten tillagas, kvalitet och hållbarhet, användarvänlighet samt energiåtgång och ljudnivå. Tillagningsmomentet har testats och utvärderats för pommes frites och kycklingklubba.

[PDF]

Rapporten från laboratoriet sammanfattar utfallet med att samtliga fritöser åstadkommer ett förväntat resultat, utan några större missöden. Men testet påvisar ändå tydliga skillnader mellan produkterna som inte är oviktiga för den som står inför ett köpbeslut.  

–      Electrolux är till exempel tyngre, bullrigare och allmänt mer besvärlig att hantera, säger Félix Simonnet, testledare på Eurofins ATS.

Electrolux, den klart dyraste airfryern i testet, får näst sämst omdöme när smakpanelen bedömer pommes frites tillagad enligt maskinernas instruktionsböcker. Endast Philips får ett sämre betyg för sina pommes frites. Pommeskvalitén toppas i stället av testvinnaren OBH Nordica och mindre kända varumärket Princess.

När panelen senare tillagade kycklingklubbor visade det sig att en varmluftsfritös som är bra på pommes frites inte nödvändigtvis är lika bra på kyckling, där blev i stället Cosori överlägsen vinnare.

Electrolux och Philips utmärkte sig även negativt ur ett användarperspektiv eftersom delar av apparatens utsida blev så varma att man riskerar att bränna sig.

Gunilla von Heland är matredaktör på tidskriften Allt om mat och har märkt av det stora intresset kring airfryers. Hennes personliga favorit för tillagning i airfryer är just kycklingklubbor. 

–      Det går snabbt och enkelt och så blir de också väldigt frasiga på utsidan samtidigt som saften inuti finns kvar, säger Gunilla von Heland.

För ett mindre hushåll kan en airfryer enligt henne vara ett bra alternativ till en traditionell ugn eller en mikrovågsugn.

–      En barnfamilj kanske har behov av att barnen själva ska kunna fixa lite middag innan föräldrarna är hemma. Då fungerar airfryern väldigt bra för halvfabrikat som exempelvis fiskpinnar.

–      Det man ska tänka på när man använder sin airfryer är just att den varma luften tillagar maten. Därför är det bra att inte lägga saker på varandra, i så fall bör man se till att röra om.

Efter det omfattande testet noterade laboratoriet några funktioner som hade varit önskvärda för att underlätta för användaren.

–      Det vore praktiskt om man kunde förbereda maten och ställa in en tid när airfryern skall starta tillagningen. Sen skulle det underlätta om den varmhållningsfunktion som några airfryers har kunde ställas in förväg, säger Félix Simonnet.

Fakta om testet

På uppdrag av nordisk media har Testfaktas redaktionella verksamhet laboratorietestat ett urval av airfryers (varmluftsfritöser).

Följande produkter har testats:

  1. OBH Nordica Easy Fry & Grill Precision
  2. Cosori Premium Airfryer
  3. Wilfa Crispier
  4. Princess Digital Aerofryer Deluxe
  5. Ninja Air Fryer Max
  6. Point Digital Air Fryer
  7. Philips Airfryer Essential 
  8. Electrolux Air Fryer Explore 6

Kapaciteten varierar men samtliga produkter benämns som XL med en kapacitet för 5 till 6 portioner eller personer. Den minsta (OBH Nordica) har en kapacitet på 4,2 liter jämfört med 6,2 liter för Philips.

Laboratorietestet utfördes av Eurofins ATS i Frankrike och omfattade följande delar:

  • Dokumentation av tekniska egenskaper som mått, vikt, funktioner och tillbehör.

  • Bedömning av instruktionsbok och användarvänlighet.

  • Bedömning av hur enkelt det är att rengöra apparaten på utsidan och insidan (i själva ugnsutrymmet).

  • Uthållighetstest av handtag och låsningsmekanism för den separata innerkorgen. Testerna har utförts med en belastning på fem kilo i behållaren och i 20 omgångar. 

  • Test av tålighet för diskmaskin, där behållaren med handtaget och eventuell separat innerkorg körts i diskmaskinens standardprogram tio gånger med efterföljande visuell besiktning av eventuell rost eller andra skador.

  • Generell bedömning av kvalitet och uthållighet i konstruktion och detaljer.

  • Mätning av genomsnittlig ljudnivå under körning av ett standardprogram (tillagning av pommes frites).

  • Mätning av energiförbrukning vid tillagning av en bestämd mängd pommes frites och kycklingklubbor enligt motsvarande program på respektive airfryer.

  • Mätning av temperaturen på detaljer och ytor som användaren kommer i kontakt med vid användandet – handtaget, ytterhöljet innanför handtaget, kopplingen mellan handtaget och ytterhöljet samt knappen som frigör innerkorgen.

  • Panelbedömning av resultatet för tillagning av pommes frites och kycklingklubba, där fyra tränande specialister från laboratoriet testade och bedömde färg, konsistens, tillagningsgrad (genomkokt) och smak på pommes frites och kycklingklubba. I testet användes samma mängd pommes frites (200 g) och samma antal kycklingklubbor (2 styck) för alla testade airfryers. I testet utgick man från standardprogrammet och instruktioner för tillagning av respektive rätt. Innan den skarpa tillagningen gjordes en testkörning för att hitta bästa tillagningstid för de olika airfryers.

  • Bedömningen av tillagningsresultatet gjordes i jämförelse med pommes frites och kycklingklubba som tillagats i en traditionell ugn. 

Tolkning och betygsättning av resultaten från testet har gjorts i samråd med laboratoriet. Betygsättningen går från 1 till 10 där 10 är bäst. Betyg under 6,0 har endast givits för resultat som bedömts som dåliga eller avsevärt sämre än vad man kan förvänta sig av den här typen av produkt.
I det sammanlagda resultatet har de olika delmomenten viktats enligt följande:

Resultat tillagning: 40%
Kvalitet och uthållighet: 30%
Användarvänlighet och säkerhet: 20%
Energiförbrukning och ljudnivå: 10%


Anledningen till den relativt låga vikten för resultatet från tillagning är det begränsade antalet rätter som testats och att man som användare över tiden lär sig att hantera airfryern på bästa sätt utifrån hur man önskar tillaga olika råvaror.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.